Składniki produktu

Photo by Akhil Chandran on Unsplash
Kurkuma

jedna z czterech substancji zawartych w preparacie, jest obecnie najlepiej i najdokładniej zbadaną substancją naturalną. Zawiera bardzo silnie antyoksydacyjny związek, kurkuminę, która ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyangiogenne. Kurkumę poleca się jak substancję chroniącą układ krążenia, jako lek w chorobach nowotworowych, chorobach skóry, przy cukrzycy. W ajurwedzie uznawana jest za zioło silnie oczyszczające, neutralizuje toksyny znajdujące się w całym organizmie i zabija pasożyty. Z powodzeniem stosuje się również kurkumę w leczeniu alergii, astmy o podłożu alergicznym, katarze siennym i hemoroidach, ponieważ udrożnia kanały ciała.

Imbir

ma szerokie zastosowanie w farmacji i najwięcej oświadczeń zdrowotnych. Znajdziemy go w preparatach na dolegliwości lokomocyjne, w suplementach przeciwbólowych oraz łagodzących dolegliwości trawienne. To, że związki występujące w kłączu imbiru przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i dobrego samopoczucia jest ważną kwestią, ale równie istotne są jego właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, silnie przeciwzapalne. Dodatkowo, poprzez zwiększenie przemian metabolicznych i poprawienie krążenia pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami oraz cellulitem.

Kminek

z racji swoich lekkich, wysuszających właściwości i ostrego smaku jest dobrą przyprawą wspomagającą trawienie. Kminek (dodawany do gotowania lub jego owoce żute po posiłku) poprawia trawienie i absorpcję minerałów w jelicie grubym, łagodząc jednocześnie gazy i wzdęcia. Kminek jest moczopędny – zmniejsza obrzęki, świąd i retencję wody w organizmie. Roślina ta czyści także krew i jest niezwykle skuteczna w walce z wszelkiego rodzaju chorobami skóry. Kminek łagodzi gorączkę, bóle brzucha, nudności a także bóle menstruacyjne.

Gorczyca

używana jest w ajurwedzie do leczenia oskrzeli, poprawienia trawienia i pomaga pozbyć się pasożytów. Niestety nie ma obowiązujących oświadczeń zdrowotnych dotyczących gorczycy, ale w medycynie naturalnej jej właściwości zdrowotne są doceniane od lat. Nasiona gorczycy łagodzą bóle reumatyczne, mają również silne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i pobudzające perystaltykę jelit.


Źródła informacji na temat właściwości składników produktu:
  1. Frawley, D., Ayurvedic Healing. A Comprehensive Guide, wyd. Motilal Benarsidass, Delhi 2000.
  2. Lad, V. Ayurveda. Starożytna Medycyna Dalekiego Wschodu, przeł. Grodecka M., wyd. SPAR Warszawa 1983
  3. Lie S., Teach Yourself. Ayurveda., wyd. Hachette Livre, London 2007.
  4. Miller L., Miller B., Ayurveda & Aromatheraphy. The Earth Essential Guide to Ancient Wisdom and Modern Healing, wyd. Motilal Benarsidass, Delhi 1995.
  5. Schrott, E., Ajurweda na co dzień. Naturalne metody osiągnięcia doskonałego zdrowia, przeł. A. Zaniewska, wyd. Bertelsmann Media Sp. z.o.o, Warszawa 2000.
ginger-plant-asia-rhizome